Informacja MPWiK sp z o.o. w Rzeszowie o jakości wody wodociągowej
za III kwartał 2010r.
Wymagania dotyczące jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi
określa Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 29.03.2007r (Dz.U. Nr 61 poz.417).
Wskaźnik |
Jednostka |
Wartość średnia |
Dopuszczalne zakresy wartości |
Barwa |
mg/l |
0 |
Akceptowalny przez konsumentów i bez nieprawidłowych zmian |
Mętność |
NTU |
0,19 |
1 |
Odczyn |
pH |
7,37 |
6,5-9,5 |
Przewodność |
µS/cm |
535 |
2500 |
Amonowy jon |
mg/l |
<0,04 |
0,5 |
Azotany V |
mg/l |
7,0 |
50 |
Azotany III |
mg/l |
0,008 |
0,5 |
Chlorki |
mg/l |
12,9 |
250 |
Chrom |
µg/l |
<4 |
50 |
Glin |
µg/l |
<40 |
200 |
Kadm |
µg/l |
<0,3 |
5 |
Magnez |
mg/l |
18,0 |
125 |
Mangan |
µg/l |
<10 |
50 |
Miedź |
mg/l |
<0,02 |
2 |
Nikiel |
µg/l |
<6 |
20 |
Ołów |
µg/l |
<4 |
25 |
Siarczany |
mg/l |
55 |
250 |
Żelazo ogólne |
µg/l |
<10 |
200 |
Utlenialność z KMnO₄ |
mg/l |
1,11 |
5 |
Chloroform |
µg/l |
<0,3 |
30 |
Suma THM |
µg/l |
1,39 |
100 |
Ogólny węgiel organiczny |
mg/l |
2,72 |
Bez nieprawidłowych zmian |
Escherichia coli |
jtk/100ml |
0 |
0 |
Enterokoki |
jtk/100ml |
0 |
0 |
Bakterie grupy coli |
jtk/100ml |
0 |
0 |
Clostridium perfingens (ze sporami) |
jtk/100ml |
0 |
0 |
Twardość ogólna |
mg CaCO3/l |
248 |
60-500 |
mval/l |
4,96 |
||
mmol/l |
2,48 |
||
0N-st.niem* |
13,89 |
* inne oznaczenie to [dGH] lub [dHK] lub [0dH]
Skala opisowa twardości wody
Woda |
Twardość ogólna |
|||
(mg CaCO3/dm3) |
(mmol/dm3) |
(mval/dm3) |
(stopnie niemieckie) |
|
Bardzo miękka |
0-85 |
0-0,89 |
0-1,78 |
0-5 |
Miękka |
85-170 |
0,89-1,78 |
1,78-3,57 |
5-10 |
Średnio twarda |
170-340 |
1,78-3,57 |
3,57-7,13 |
10-20 |
Twarda |
340-510 |
3,57-5,35 |
7,13-10,7 |
20-30 |
Bardzo twarda |
>510 |
>5,35 |
>10,7 |
>30 |
0,19 |
7,37 |
535 |
<0,04 |
7,0 |
0,008 |
12,9 |
<4 |
<40 |
<0,3 |
18,0 |
<10 |
<0,02 |
<6 |
<4 |
55 |
<10 |
1,11 |
<0,3 |
1,39 |
2,72 |
0 |
0 |
0 |
0 |
248 |
4,96 |
2,48 |
13,89 |